top of page

Ai fost deja diagnosticat cu PARODONTOZA? Nu te lasa descurajat, avem solutia pentru tine!

Actualizată în: 14 ian. 2023

Ai fost deja diagnosticat cu PARODONTOZA? Nu te lasa descurajat, avem solutia pentru tine!


Medicina moderna avanseaza pe zi ce trece, iar in ziua de azi parodontoza este o afectiune care poate sa fie preventia, oprita din evolutie si chiar tratata.

In clinica noastra cazurile de parodontoza incepand de la cele mai simple pana la cele mai avansate sunt tratate prin intermediul sistemelor LASER in combinatie cu proceduri de profilaxie si medicatie.


Ce rol are laserul in tratamentul parodontozei?

  1. Rol de biostimulare

  2. Rol bactericid, adica omoara bacteriile

  3. Rol reepitelizant, adica provoaca tesutul sa se regenereze

Inainte sa aflam metodele de tratament haide sa vedem ce inseamna parodontoza de fapt.


Ce inseamna parodontoza?


Parodontoza este o boala a parodontiului, adica o boala a tesutului care inconjoara dintele si care mentine dintele in pozitia lui pe arcada.


O prima etapa in instalarea parodontozei reprezinta igiena deficitara. Aceasta igiena deficitara duce la acumulare de bacterii pe suprafata dintelui si mai ales in zona de trecere dintre dinte si gingie. Din momentul in care aceasta acumulare se produce, sunt suficiente 48H pentru ca inflamatia gingiilor sa apara.


Care sunt primele semne ale inflamatiei gingivale?

- gingiile sunt foarte rosii

- sangereaza usor la periaj

- marginile sunt uneori rulate si parca se desprind de pe dinte


In acest stadiu initial este relativ usor sa remediem inflamatia gingiei si sa stopam aparitia parodontitei. Daca lucrurile evolueaza, gingia urmeaza sa "coboare" de pe dinte.


Aceasca coborare a gingiei expune una din cele mai sensibile zone ale unui dinte si anume "coletul dentar" sau gatul dintelui. El este de o culoare usor mai galbuie, are o suprafata mai poroasa si este foarte sensibil la schimbarile bruste de temperatura. Acumularea de bacterii pe gatul dintelui va duce la depunere de tartru, "piatra".


Totusi inca nu este la stadiul cel mai sever. Daca neglijam debutul parodontozei, gingia si osul continua sa coboare pana cand radacina dintelui devine efectiv vizibila cu ochiul liber iar dintele devine foarte balant, putem sa ii miscam cu degetul.


Atunci cand radacina dintelui este foarte expusa la mediul extern singura varianta terapeutica devine extractia dentara.


Multi medici refuza sa efectueze lucrari dentare pe dinti parodontotici tocmai din acest motiv, daca parodontoza evolueaza dintii vor deveni mobili sub lucrare si va duce la un esec terapeutic in timp.


Din pacate, cei mai multi pacienti se prezinta la medic in stadii destul de avansate ale bolii lucru care face tratamentul dificil. Daca asteptam ca dintii sa devina defunctionali sau complet inestetici este deja prea tarziu sa mai putem gasi o solutie.In ce boli apare asociata parodontoza?

  • boli sistemice : diabet zaharat, hipovitaminoza C, leucemie, anemie, pemfigus, lichen plan etc.

  • tratamente medicamentoase utilizate in epilepsie, boli cardiovasculare, tratament imunosupresor


Cum tratam parodontoza cu LASER?


In primul rand se efectueaza de fiecare data igienizari, in momentul inceperii tratamentului pentru parodontoza, trebuie sa lucram pe un mediu curat.


Urmatorul pas este efectuarea unor masuratori pentru a putea urmari evolutia de la o

sedinta la alta.

Sonda laserului va fi introdusa in santul gingival al fiecarui dinte si va fi activata pentru cateva secunde.


Dupa tratament se vor aplica solutii topice cu vitamine pentru a imbunatati procesul de vindecare si nutritia gingiei.


Numarul de sedinte pentru tratamentul parodontozei se stabileste in functie de stadiul de evolutie al parodontozei


Pentru tratarea cat mai eficienta a parodontozei indicam efectuarea infiltratiilor cu PRP (patelet-rich-plasma) adica infiltratii cu plasma proprie, direct in tesutul gingival. Aceasta prin factorii de crestere si celulele stem va sporii in mod evident rezultatul tratamentului parodontozei.


TIPS pentru a evita parodontoza sau pentru a stopa evolutia ei


  1. Mergi la medicul stomatolog din 3 in 3 luni pentru igienizare si control

  2. Asculta sfaturile medicului

  3. Nu astepta pana cand te doare. Nu amana procedurile simple pentru ca altfel vei avea parte de proceduri complexe si costisitoare.

  4. Primul semn care trebuie sa iti dea de gandit este sangerarea gingiei la periaj.39 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Yorumlar


bottom of page