top of page

SPF 20? 30? 50?

Cu siguranta toate ne-am trezit in fata raftului la magazin uitandu-ne la un raft intreg de creme cu protectie solara care mai decare mai interesante. Si urmeaza vesnica intrebare.. Eu de care sa imi cumpar?


Haide sa incepem cu inceputul


Ce inseamna SPF?

SPF provine de la "solar protection factor" adica factor de protectie solara si reprezinta nivelul de protectie pe care crema ne-o ofera impotriva razelor soarelui. Intalnim in magazine SPF 5, 10, 15, 25, 30, 50 si mai nou chiar si 90. Aceste numere reprezinta protectia impotriva razelor UVB. Eu recomand cremele pe care vezi marcat si UVA pentru o protectie suplimentara.


Dar de ce ne ferim mai exact?

Lumina solara este compusa din mai multe tipuri de radiatii, unele dintre ele fiind nocive pentru pielea noastra. Acestea sunt radiatiile UVA si UVB, ele fiind principalul factor pentru imbatranirea rapida a pielii, riduri, pete pigmentare, cancere de piele si fotoimbatranire.


Merg in oras, ma dau sau nu ma dau cu protectie solara?

Este foarte important sa folosim cremele cu protectie solara indiferent de cat timp petrecem in lumina directa a soarelui, razele UVA patrund chiar si prin geamuri, sticla etc asa ca, gandeste-te de doua ori inainte sa te urci la volanul masinii sau inainte sa mergi la o cafea pe pietonala, tenul tau iti va multumii peste cativa ani!



Cum functioneaza?

Sunt sigura ca nu te-ai intrebat niciodata cum functioneaza de fapt aceste creme.


Am sa iti explic pe scurt.


Exista doua tipuri de creme din punct de vedere al compozitiei. Cele organice aplicate pe piele formeaza o bariera care absoarbe energia radiatiilor si o convertesc in caldura. Al doilea tip este crema anorganica din minerale, aceasta nu absoarbe razele ultraviolete ci le reflecta si disperseaza inapoi.


Care este cea mai potrivita pentru mine?

Daca e sa alegem intre organic si anorganic recomand anorganic pentru riscul mai scazut de provocare a unei alergii.


Cremele cu 5, 10 sunt de obicei din gama make-up, ai sa intalnesti de obicei fonduri de ten cu SPF 5, ele au o eficienta de aproximativ 93% deci nu le recomand daca doresti sa stai toata ziua afara in soare, insa pot fi eficiente impotriva arsurilor pentru persoanele cu tenul inchis.


Cremele cu SPF 30 te protejeaza impotriva a 97% din radiatiile UVB deci putem spune ca este universala, te poate proteja si impotriva arsurilor solare. Este recomandata pentru ten normal.


Intre cele de 30 si cele de 50 exista o diferenta minimala de eficienta de 1% . Daca esti o persoana cu tenul foarte deschis atunci iti recomand sa mergi pe varianta 50 care te va proteja in proportie de 98%.


Dar afara ploua, nu trebuie sa ma dau cu SPF

Cat se poate de GRESIT! Crema cu SPF trebuie sa fie prima crema pe care o aplici in fiecare dimineata fie ca este vara sau iarna, fie ca ploua, ninge sau e canicula!


Cum aplicam crema cu SPF

Intotdeauna pe tenul curat, fara makeup.

Inainte cu 15-30 minute de a ne expune la razele soarelui

Recomand reaplicare la 2 h.

Reaplicare dupa fiecare dus, baie sau expunere la apa.


Deci ce trebuie sa retii

  1. Crema cu protectie solara pentru fata trebuie sa fie o crema pe care sa o folosesti zilnic nu doar in sezonlul cald si nu numai cand este soare afara

  2. Alege crema in functie de tipul tenului tau si in functie de cat timp te vei expune razelor ultraviolete

  3. Trebuie sa reaplici crema de cate ori ai contact cu apa sau tot la 2h.



SPF is your BFF!


Ai aflat ceva nou? Scrie-mi in comentarii!


Daca totusi inca nu stii ce sa alegi sau nu ai primit toate informatiile necesare poti sa ma contactezi pe adresa de e-mail arboradamedical@yahoo.com sau pe pagina noastra de Facebook https://www.facebook.com/arboradamedical/ Nu te costa nimic!












59 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page