top of page

Imagistica medicala si impotanta acesteia


Imagistica medicala este o metoda de diagnostic neinvaziv, fara iradiere care completeaza alte investigatii si sta la baza diagnosticului final. Centrul Medical Arborada va pune la dispozitie un cabinet de imagistica dotat cu aparatura de ultima generatie atat pentru ecografie cat si termografie!



Ce este termografia?


Termografia este o metoda de investigatie imagistica noninvaziva, folosita in diagnosticarea a numeroase afectiuni, incepand de la cele ale articulatiilor si pana la bolile glandei tiroide ori chiar pana la cancer.

Termografia este folosita ca metoda de screening si furnizeaza informatii pretioase, totdata aceasta poate detecta cancerul la san cu mult timp inaintea mamografiei. Specialistii sunt de parere ca termografia poate depista anomaliile mamare cu pana la 8-10 ani inainte ca alte metode de diagnosticare imagistice sa depisteze o problema.

Termografia utilizeaza camera cu infrarosu care detecteaza zone cu temperatura mai ridicata a corpului si in acest fel se pot detecta anomalii termice la nivelul tesuturilor.


Acest tip de investigatie prezinta un avantaj enorm inaintea investigatiilor CT / RMN, acesta fiind faptul ca pacientul nu este expus radioatiilor deci, nu implica niciun fel de risc.

Cum ne pregatim pentru termografie?

  • nu este recomandat sa faceti dus/baie inaintea

procedurii deoarece apa calda incalzeste tesuturile

  • nu trebuie utilizat deodorantul

  • nu trebuie aplciate creme, parfumuri cu o zi

inaintea realizarii

  • masajul trebuie evitat in ziua termografiei si cu o zi inainte

  • nu purtati bijuterii, ceasuri, obiecte stranse pe corp

​​

De ce sa apelam la termografie inaintea altor investigatii imagistice?


  • este o metoda noninvaziva

  • este sigura si cu rezultate relevante

  • se poate realiza pentru orice zona a corpului

  • detecteaza foarte usor anomaliile cu flux sangvin crescut (malformatii maligne)

 

Acum sa vorbim despre ECOGRAIFE



Ce este ecografia?


Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice cu ajutorul ultrasunetelor. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.

La ora actuala ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera: rapiditatea obtinerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitata ca numar de examinari si timp, obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluias organ, pret de cost si intretinere redus.





Cum ne pregatim de ecografie?


Pentru a beneficia de o imagine cat mai buna anumite tipuri de ecografii presupun o pregatire inaintea efectuarii. Spre exemplu, pentru ecografia abdominala, in care este bine sa nu fie prezent mult aer in tubul digestiv, este indicat un repaus alimentar de 4 ore, precum si consum de lichide cu o ora inainte de efectuare, pentru a vizualiza vezica urinara si structurile invecinate. In momentul programarii, medicul curant va preciza pasii care trebuie urmati inaintea efectuarii procedurii.


Doppler-vascular este un examen ecografic destinat explorarii arterelor si venelor. se efectuează pentru a studia fluxului sangvin la nivelul arterelor și venelor de la nivelul memebrelor superioare și inferioare sau la nivelul arterelor cervico-cerebrale (artere carotide și artere vertebrale)




Stiai ca aceste proceduri sunt foarte accesibile ca pret si au o foarte mare valoare in stabilirea unui diagnostic concret?


Totodata stiai ca este recomandat pentru persoanele de peste 40 ani sa efectueze anual cate o ecogtafie abdominala?

33 afișări0 comentarii
bottom of page